Iskoristite naše posebne ponude! Odaberite iz naše široke palete laptopa, od modela savršenih za poslovnu upotrebu do vrhunskih gaming laptopa.
min.ba
Nalog
Korpa 0
Akcije Najprodavanije Novo
Refurbished računari

Računarske komponente

Računarske komponente

Računarske komponente su srce i duša svakog računara, odgovorne za njegove performanse, efikasnost i funkcionalnost. Bilo da gradite novi sistem od nule ili nadograđujete postojeći računar, odabir pravih komponenti je ključan za optimalne rezultate. U ovoj kategoriji možete naći sve od procesora i matičnih ploča do grafičkih kartica i skladišnih uređaja, sa detaljnim opisima i specifikacijama za svaki proizvod.

 

Procesori (CPU)

Procesor je mozak računara, koji izvršava instrukcije operativnog sistema i aplikacija. Moderni procesori dolaze sa više jezgara, omogućavajući bolje multitasking performanse i brže obrade podataka. Izbor procesora direktno utiče na brzinu i efikasnost računara, pa je važno odabrati model koji odgovara vašim potrebama, bilo da se radi o Intel ili AMD čipovima.

 

Matične ploče

Matična ploča je osnovna ploča koja povezuje sve komponente računara. Ona određuje koje procesore, tipove memorije i druge komponente možete koristiti. Važno je izabrati matičnu ploču koja podržava sve ostale komponente i nudi dodatne opcije kao što su USB portovi, slotovi za proširenje i napredne audio i mrežne funkcije.

 

Grafičke kartice (GPU)

Grafička kartica obrađuje i generiše izlazne slike na monitor. Za igrače i profesionalce koji rade sa video sadržajem, 3D modeliranjem i visokorezolucijskom grafikom, grafička kartica je neophodna za glatko i detaljno prikazivanje. Na tržištu dominiraju NVIDIA i AMD, sa različitim modelima prilagođenim od osnovne upotrebe do vrhunskih gaming i profesionalnih setupa.

 

Memorija (RAM)

Random Access Memory (RAM) je vrsta računarske memorije koja se koristi za skladištenje podataka koje računar koristi dok je uključen. Veća količina RAM-a omogućava sistemu da istovremeno obrađuje više aplikacija, čime se povećava brzina i performanse sistema.

 

Skladišni uređaji

Skladišni uređaji kao što su čvrsti diskovi (HDD) i solid-state diskovi (SSD) koriste se za trajno čuvanje podataka. SSD-ovi nude brže brzine čitanja i pisanja u odnosu na HDD-ove, što rezultira bržim pokretanjem sistema, učitavanjem aplikacija i bržim performansama sistema.

 

Napajanja

Napajanje je komponenta koja snabdjeva računar električnom energijom. Važno je izabrati pouzdano napajanje sa dovoljno snage da podrži sve komponente, posebno ako planirate koristiti moćnije grafičke kartice ili dodatne periferne uređaje.

 

Kućišta

Kućište ne samo da štiti unutrašnje komponente računara već takođe omogućava adekvatno hlađenje. Dostupna su u različitim veličinama i stilovima, od minimalističkih dizajna do onih sa staklenim panelima i RGB osvetljenjem.

Korpa je trenutno prazna. Ubacite proizvode u korpu.
Korpa 0
063 00 04 40 Nalog

Pretraga