Iskoristite naše posebne ponude! Odaberite iz naše široke palete laptopa, od modela savršenih za poslovnu upotrebu do vrhunskih gaming laptopa.
min.ba
Nalog
Korpa 0
Akcije Najprodavanije Novo
Refurbished računari

HDD Diskovi

HDD diskovi

HDD diskovi (Hard Disk Drives) su dugogodišnji standard za skladištenje podataka u računarima, poznati po svojoj robusnosti i velikom kapacitetu skladištenja. Iako su SSD (Solid State Drives) diskovi postali popularni zbog svojih brzina čitanja i pisanja, HDD diskovi još uvijek igraju ključnu ulogu u skladištenju velikih količina podataka po povoljnoj cijeni. 

 

Karakteristike HDD diskova

HDD diskovi koriste magnetne diskove za čuvanje podataka, na koje se podaci zapisuju pomoću pokretnih čitačkih glava. Ovaj tradicionalni način skladištenja podataka omogućava HDD-ovima da ponude velike količine prostora za skladištenje po nižim cijenama u odnosu na SSD diskove. Međutim, mehanička priroda HDD-ova čini ih osjetljivijima na fizička oštećenja i nešto sporijima u pristupu podacima.

 

Vrste HDD diskova

HDD diskovi dolaze u različitim veličinama i kapacitetima, što ih čini prilagodljivim za različite potrebe korisnika. Najčešće korištene veličine su 2.5 inča za prenosne računare i 3.5 inča za desktop računare. HDD diskovi se također razlikuju po brzini obrtaja, obično između 5400 do 7200 obrtaja u minuti, što može značajno uticati na brzinu čitanja i pisanja podataka.

 

Prednosti HDD diskova

HDD diskovi imaju nekoliko ključnih prednosti koje ih čine važnim dijelom mnogih računarskih sistema:

- Veliki kapaciteti skladištenja: HDD-ovi mogu čuvati velike količine podataka, što ih čini idealnim za skladištenje videa, velikih baza podataka i backup kopija.

- Cijena po gigabajtu: HDD diskovi nude znatno nižu cijenu po gigabajtu u odnosu na SSD diskove, što ih čini ekonomičnijim rješenjem za masovno skladištenje podataka.

- Pouzdanost: Uprkos fizičkim komponentama, moderni HDD diskovi su dizajnirani da budu izdržljivi i pouzdani za dugotrajno skladištenje podataka.

 

Kako odabrati pravi HDD

Pri odabiru HDD diska, važno je razmotriti nekoliko faktora:

- Kapacitet: Odredite koliko vam je skladišnog prostora potrebno za Vaše podatke i aplikacije.

- Brzina obrtaja: Diskovi sa većom brzinom obrtaja nude bolje performanse, posebno za aplikacije koje zahtijevaju brz pristup velikim količinama podataka.

- Veličina i interfejs: Provjerite kompatibilnost sa Vašim računarskim sistemom u smislu veličine diska i tipa interfejsa (SATA, SAS).

- Cache memorija: Veći cache na disku može poboljšati performanse prilikom čestog pristupa određenim podacima.

 

Budućnost HDD diskova

Iako SSD-ovi nastavljaju rasti u popularnosti, HDD diskovi još uvijek imaju svoje mjesto u industriji, posebno u centrima podataka i za backup i arhiviranje podataka. Obzirom na njihovu ekonomičnost i sposobnost skladištenja velikih količina podataka, HDD diskovi će ostati relevantni u skorijoj budućnosti.

Korpa je trenutno prazna. Ubacite proizvode u korpu.
Korpa 0
063 00 04 40 Nalog

Pretraga