Iskoristite naše posebne ponude! Odaberite iz naše široke palete laptopa, od modela savršenih za poslovnu upotrebu do vrhunskih gaming laptopa.
min.ba
Nalog
Korpa 0
Akcije Najprodavanije Novo
Refurbished računari

Ventilatori za računare

Ventilatori za računare

Ventilatori su neizostavni dio svakog računarskog sistema, zaslužni za održavanje optimalne temperature unutar kućišta. Pravilno hlađenje je ključno ne samo za očuvanje dugovječnosti komponenti već i za osiguranje stabilnih performansi pod opterećenjem. U ovoj kategoriji, istražite širok izbor ventilatora dizajniranih za različite potrebe i konfiguracije.

 

Zašto su ventilatori važni?

Bez adekvatnog hlađenja, računarske komponente mogu postati previše vruće, što može dovesti do smanjenja performansi, nestabilnog rada ili čak trajnog oštećenja. Ventilatori su ekonomično rješenje koje pomaže u održavanju vašeg računara hladnim i stabilnim, bez obzira na to koliko intenzivno koristite sistem.

 

Tipovi ventilatora

- Kućišni ventilatori: Instaliraju se na stranice, vrh, ili dno kućišta, pomažući u protoku vazduha unutar računara. Ovi ventilatori su dostupni u različitim veličinama, najčešće 120mm i 140mm, i mogu se koristiti za unos svježeg vazduha ili izbacivanje toplog vazduha

- Procesorski hladnjaci: Uključuju ventilator i hladnjak koji se montiraju direktno na procesor, odvodeći toplotu koju CPU generiše. Dostupni su u varijantama sa jednim i dvostrukim ventilatorima za dodatno hlađenje.

- Grafički kuleri: Posebno dizajnirani za montiranje na grafičke kartice, ovi ventilatori pomažu u održavanju optimalne temperature GPU-a, što je posebno važno tokom intenzivnih gaming sesija ili video obrade.

 

Karakteristike i specifikacije

Pri odabiru ventilatora, važno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih specifikacija:

- Protok vazduha: Mjereno u CFM (cubic feet per minute), ova vrijednost pokazuje koliko vazduha ventilator može pomaknuti u jednoj minuti i ključno je za ocjenu efikasnosti hlađenja.

- Brzina rotacije: Izražena u RPM (revolutions per minute), određuje koliko brzo se ventilator vrti. Viša brzina obično znači bolje hlađenje, ali može dovesti i do veće buke.

- Nivo buke: Izražen u decibelima (dB), pokazuje koliko je ventilator bučan pri radu. Za tihe radne okruženja, tražite modele sa niskim nivoom buke.

- PWM kontrola: Mnogi moderni ventilatori dolaze s PWM (Pulse-Width Modulation) kontrolom, omogućavajući matičnoj ploči da precizno reguliše brzinu ventilatora, optimizujući hlađenje prema potrebi i smanjujući buku.

 

Instalacija i održavanje

Instalacija ventilatora je relativno jednostavna, ali zahtijeva pažnju na smjer protoka vazduha i pravilno upravljanje kablovima kako bi se osiguralo nesmetano funkcionisanje računara. Redovno čišćenje ventilatora i hladnjaka od prašine takođe je važno za očuvanje optimalne efikasnosti hlađenja.

Korpa je trenutno prazna. Ubacite proizvode u korpu.
Korpa 0
063 00 04 40 Nalog

Pretraga