Iskoristite naše posebne ponude! Odaberite iz naše široke palete laptopa, od modela savršenih za poslovnu upotrebu do vrhunskih gaming laptopa.
min.ba
Nalog
Korpa 0
Akcije Najprodavanije Novo
Refurbished računari

RAM Memorija

RAM memorija

RAM memorija (Random Access Memory) je ključna komponenta svakog računarskog sistema, neophodna za brzo i efikasno izvršavanje programa i operacija. Kao privremena memorija, RAM omogućava računaru da čuva i pristupi podacima sa kojima operativni sistem i aplikacije trenutno rade.

 

Karakteristike RAM memorije

RAM memorija je vrsta računarske memorije koja se može proizvoljno čitati i pisati, za razliku od hard diska ili SSD-a koji služe za dugotrajno skladištenje podataka. Svaki put kada pokrenete program ili operativni sistem, podaci se učitavaju iz dugotrajne memorije u RAM kako bi se omogućio brz pristup i obrada. Kada ugasite računar, podaci u RAM-u se gube, što je razlog zašto se RAM naziva i "nestalna" memorija.

 

Vrste RAM memorije

Postoje dva glavna tipa RAM memorije:

- DRAM (Dynamic RAM) je najčešći tip RAM-a koji se koristi u ličnim računarima i serverima. DRAM zahtijeva redovno osvježavanje podataka kako bi zadržao informacije.

- SRAM (Static RAM) je brži od DRAM-a i ne zahtijeva osvježavanje za održavanje podataka. Zbog svoje brzine, SRAM se obično koristi kao cache memorija unutar CPU-a.

 

Kako RAM funkcioniše?

RAM memorija drži podatke koji su trenutno potrebni procesoru za izvršavanje aplikacija i operativnog sistema. Veća količina RAM-a omogućava računaru da istovremeno obrađuje više zadataka, što rezultira boljom multitasking sposobnošću i bržim odzivom sistema.

 

Zašto je RAM važan?

RAM je ključan za performanse računara jer omogućava brz pristup podacima koji su neophodni za rad programa. Bez dovoljno RAM-a, računari bi morali stalno pristupati sporijem dugotrajnom skladištu (HDD ili SSD), što bi značajno usporilo rad sistema.

 

Kako odabrati pravu RAM memoriju

Pri odabiru RAM memorije važno je razmotriti sljedeće faktore:

- Kapacitet: Više RAM-a omogućava bolje performanse i sposobnost da se istovremeno pokreće više aplikacija. Uobičajene konfiguracije za moderne računare kreću se od 8GB do 32GB.

- Brzina: Brzina RAM-a (izražena u megahercima, MHz) utiče na performanse. Brži RAM može brže obraditi podatke.

- Kompatibilnost: Provjerite podržava li Vaša matična ploča tip i brzinu RAM-a koji planirate kupiti.

- Latencija: Manja latencija RAM-a znači brži pristup podacima.

 

Budućnost RAM memorije

Tehnologija RAM memorije neprestano napreduje. Razvoj tehnologija poput DDR5, koje obećavaju veće brzine i efikasnost i implementacija novih formi kao što je HBM (High Bandwidth Memory) koji se koristi u grafičkim karticama, ukazuju na kontinuirano poboljšanje brzine i kapaciteta RAM memorije. Ove inovacije omogućavaju izgradnju još moćnijih i efikasnijih računarskih sistema.

 

RAM igra centralnu ulogu u radu modernih računara, omogućavajući brzu obradu i efikasno multitasking iskustvo. Bilo da se radi o igranju najnovijih video igara, obradi velikih količina podataka ili jednostavnom pregledavanju interneta, RAM je temelj koji podržava sve te aktivnosti, čineći ga nezamjenjivim dijelom svakog računarskog sistema.

Korpa je trenutno prazna. Ubacite proizvode u korpu.
Korpa 0
063 00 04 40 Nalog

Pretraga