Iskoristite naše posebne ponude! Odaberite iz naše široke palete laptopa, od modela savršenih za poslovnu upotrebu do vrhunskih gaming laptopa.
min.ba
Nalog
Korpa 0
Akcije Najprodavanije Novo
Refurbished računari

Mrežne karte i adapteri

Mrežne karte i adapteri

Mrežne karte i adapteri su uređaji koji omogućavaju povezivanje računara i drugih uređaja na mrežu, bilo žičanu ili bežičnu. Ovi uređaji osiguravaju stabilne i brze veze, poboljšavajući mrežne performanse i omogućavajući pristup internetu i lokalnim resursima. 

 

Žične mrežne kartice (Ethernet kartice)

Žične mrežne kartice omogućuju povezivanje uređaja na mrežu putem Ethernet kabela. Ove kartice pružaju stabilnu i brzu vezu, idealnu za uređaje koji zahtijevaju visoke performanse, poput stolnih računara, servera i gaming konzola. Moderni modeli podržavaju gigabitne brzine prijenosa podataka (1 Gbps), dok neki napredniji modeli podržavaju čak i 10 Gbps, što ih čini savršenim za zahtjevne mrežne aplikacije.

 

Bežične mrežne kartice (Wi-Fi kartice)

Bežične mrežne kartice omogućavaju povezivanje uređaja na bežičnu mrežu, pružajući veću fleksibilnost i mobilnost. Ove kartice podržavaju najnovije Wi-Fi standarde, uključujući Wi-Fi 5 (802.11ac) i Wi-Fi 6 (802.11ax), koji nude visoke brzine prenosa podataka, veću pokrivenost i bolju učinkovitost u okruženjima sa mnogo povezanih uređaja. Bežične kartice su idealne za prijenosna računala i stolne računare koji nemaju ugrađenu bežičnu funkcionalnost.

 

USB mrežni adapteri

USB mrežni adapteri su praktični uređaji koji omogućuju brzo i jednostavno dodavanje mrežne funkcionalnosti uređajima putem USB priključka. U ponudi imamo USB adaptere za žičane i bežične veze, omogućavajući korisnicima da nadograde svoje uređaje bez potrebe za otvaranjem kućišta. USB mrežni adapteri su idealni za prenosne računare, ultrabookove i druge uređaje koji nemaju ugrađene mrežne kartice ili kada su ugrađene kartice oštećene.

 

PCIe mrežne kartice

PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) mrežne kartice se ugrađuju direktno u matičnu ploču računara putem PCIe slota. Ove kartice pružaju visoke performanse i nisku latenciju, što ih čini idealnim za servere, radne stanice i igraće računare. PCIe mrežne kartice mogu podržavati više mrežnih portova, omogućavajući povezivanje sa više mreža istovremeno. Dostupne su u različitim brzinama i konfiguracijama, uključujući gigabitne i 10-gigabitne modele.

 

Bluetooth adapteri

Bluetooth adapteri omogućavaju povezivanje uređaja putem Bluetooth tehnologije, pružajući bežičnu vezu za prenos podataka između uređaja na kratkim udaljenostima. Ovi adapteri su idealni za povezivanje periferija kao što su miševi, tipkovnice, slušalice i pametni telefoni. Bluetooth adapteri su dostupni u obliku USB donglova, što omogućava jednostavno dodavanje Bluetooth funkcionalnosti bilo kom računaru ili uređaju.

 

Powerline adapteri

Powerline adapteri koriste postojeće električne instalacije za prenos mrežnog signala, omogućavajući povezivanje uređaja na mrežu putem električnih utičnica. Ovi adapteri su idealni za situacije gdje bežični signal ne može dosegnuti određene dijelove kuće ili gdje je žičana instalacija nepraktična. Powerline adapteri pružaju stabilne i brze veze, podržavajući brzine prijenosa podataka do gigabitnog opsega.

 

Razlike između mrežnih kartica i adaptera

Mrežne kartice se obično ugrađuju unutar računara i pružaju trajno mrežno rješenje, dok su mrežni adapteri eksterni uređaji koji se lako povezuju i isključuju po potrebi. Kartice često nude bolje performanse i stabilnost, posebno PCIe modeli, dok adapteri pružaju veću fleksibilnost i mobilnost, što ih čini idealnim za prenosni uređaje ili privremena mrežna rješenja.

Korpa je trenutno prazna. Ubacite proizvode u korpu.
Korpa 0
063 00 04 40 Nalog

Pretraga